Hoe vind ik energie-inefficiënte ruimtes in mijn huis?


cold-air-window-draft Hoe vind ik energie-inefficiënte ruimtes in mijn huis?

Met de staatsbrede thuisbestelling in Colorado houdt het coronavirus velen van ons thuis. Elke deskundige zegt dat zelfzorg cruciaal is in deze onzekere tijd, en dat geldt ook voor je huis. Eén ding dat u met de extra tijd in uw huis kunt doen, is beginnen met het identificeren van gebieden met slechte isolatie, problemen met de luchtkwaliteit en meer.

We bieden u graag deze doe-het-zelfgids aan om de energie-inefficiëntie te verminderen en de gezondheid van uw huis te verbeteren. U kunt ook onze pagina over energie-audits voor woningen raadplegen om te lezen welke stappen ons team neemt om de energie-efficiëntie te evalueren.

Algemene indrukken

Als u problemen heeft met het vasthouden van warmte of het koel houden in de zomer, kent u wellicht al enkele probleemplekken in uw huis. Mogelijk merkt u het volgende:

 • Eén of meerdere kamers zijn altijd te koud of te warm
 • Variaties in de verwarming of koeling van bepaalde kamers
 • Hoge elektriciteitsrekeningen of onverklaarbare pieken van maand tot maand

Dit zijn enkele van de belangrijkste gevolgen van energie-inefficiëntie, maar ze verklaren niet de oorzaak. Om een ​​compleet beeld te krijgen, moeten we naar specifieke punten in uw huis kijken.

Vloeren

Hardhout, tegels, beton, laminaat en andere vloeren zonder vloerbedekking kunnen in de winter koud zijn. Maar als het vaker wel dan niet aanzienlijk kouder is, kan dat duiden op een probleem met de luchtstroom in uw huis.

Misschien bent u zich al bewust van dit probleem als u op blote voeten van kamer naar kamer loopt. Om het probleem systematisch te begrijpen, moet u in elke kamer van uw huis blootsvoets gaan staan ​​en naar verschillende punten gaan om de temperatuur te beoordelen. Let ook op wat zich direct onder de plek bevindt; als je koude voeten krijgt, kan het onderstaande verhaal (zoals de kelder of de garage) het werkelijke probleem zijn.

Plinten

Plintradiatoren leveren warmte aan uw huis. Als ze inefficiënt werken, kunt u in bepaalde kamers koude plekken en ongelijkmatige verwarming opmerken.

In de herfst en winter voel je het verschil als je plintverwarming niet goed werkt. Zonder regelmatige reiniging kan de radiator ook stof en andere deeltjes in de lucht blazen, wat sinus- en ademhalingsproblemen kan veroorzaken en allergieën kan verergeren.

Het reinigen van uw plintradiatoren is een goede taak om toe te voegen aan uw thuisverzorgingsroutine. Terwijl u dit doet, voelt u de lucht uit de ventilatieopeningen komen om te controleren of de temperatuur goed is.

Stopcontacten

Het lijkt misschien vreemd dat zoiets kleins een impact kan hebben op uw energieverbruik en het comfort van uw huis. Als de stopcontacten niet goed zijn geïsoleerd, kan er echter toch tocht ontstaan, waardoor ongemakkelijke koude plekken ontstaan.

Controleer in elke kamer van uw huis of er stopcontacten zijn en houd uw hand naar elke kamer. Als u tocht voelt, let er dan op of er platen niet goed rond de stopcontacten passen of dat er scheuren zijn ontstaan ​​in de muur rond het deksel van de uitlaat.

Terwijl je langs de muren en naar het plafond loopt, herhaal je dit proces voor alle lichtschakelaars en verlichtingsarmaturen. Net als stopcontacten kunnen ook deze armaturen koude lucht in huis binnenlaten.

Open haarden

Veel huiseigenaren in Colorado houden van een gezellig vuur om de kou in de herfst en winter af te weren. Wanneer het vuur echter uitdooft, vergeet u gemakkelijk de klep te sluiten. Bij een open klep stroomt er lucht via de schoorsteen uw woning binnen.

Als de kamer met de open haard bijzonder koud is, zorg er dan voor dat de klep gesloten is. Voel je nog steeds koude lucht? Het kan tijd zijn om de demper te vervangen, of misschien wilt u de buitenmuren controleren op scheuren en andere openingen waardoor buitenlucht naar binnen kan komen.

Muren

Isolatie van woningen is de sleutel tot het vasthouden van warmte. Bij onvoldoende isolatie kunnen bepaalde muren koud aanvoelen.

U kunt de isolatie van een of meer kamers in uw huis controleren door de stopcontactafdekkingen te verwijderen (Zorg ervoor dat u eerst de stroom naar elke kamer uitschakelt) en het visueel inspecteren van de ruimte achter de muren. De hoeveelheid en kwaliteit van de isolatie kan variëren, daarom is het belangrijk om controles uit te voeren op alle verdiepingen en in verschillende kamers.

Deze test vertelt u alleen over de isolatie direct rond de spouw in de muur waarin de uitlaat zich bevindt. Tijdens energie-audits in huis voeren technici thermische beelden van uw muren uit om de hele ruimte te controleren op isolatie en hoe deze presteert.

Naast stopcontacten en ventilatieopeningen wilt u ook de ruimte rondom controleren:

 • Kranen, douchekoppen en andere sanitaire voorzieningen
 • TV- en internetkabels
 • Droger ventilatieopeningen
 • Gas- en elektriciteitsmeters

Zonder een goede afdichting zou elk van deze armaturen koude lucht het huis binnen kunnen laten.

ramen

Zonder de juiste installatie en isolatie zijn ramen een van de belangrijkste oorzaken van luchtlekken. Naast het voelen van tocht in bepaalde kamers, kunt u mogelijk een visuele inspectie van de buiten- en/of binnenkant van de ramen uitvoeren op problemen die lekkage kunnen veroorzaken, zoals:

 • Gaten in de kit rond de ramen
 • Ontbrekende of beschadigde weerstrippen
 • Afgebroken kit tussen het raamkozijn en het huis

Het ontwerp van het raam kan het ook gemakkelijker maken voor lucht om uw huis te infiltreren. Ramen met enkel glas lijken op het eerste gezicht misschien goedkoper, maar het gebrek aan isolatie zal zich vertalen in hogere energierekeningen.

Als u kit of weerstrippen heeft, kunt u uw ramen mogelijk zelf versterken om luchtlekken te voorkomen. Voor een langetermijnoplossing waarmee u geld bespaart op uw energierekening, kan het vervangen van ramen een meer wenselijke optie zijn.

Luchtomstandigheden op ramen kunnen ook luchtlekken veroorzaken als deze niet correct zijn geïnstalleerd of als de afdichting is aangetast. Zorg ervoor dat u het gebied rond het apparaat inspecteert op eventuele tocht.

Deuren

Net als ramen kunnen deuren problematische energieplekken worden vanwege problemen met de installatie, isolatie of weerstrippen. Spleten langs de dorpel of deurposten kunnen tocht binnenlaten.

Door visuele inspectie en door simpelweg voor de deuren in uw huis te gaan staan, kunt u ontdekken waar de tocht vandaan komt. U kunt het lek mogelijk verhelpen door de deur af te dichten en af ​​te dichten, of door een deurveger aan de onderkant te installeren. Het isoleren van één of zelfs een paar deuren kan echter alleen zoveel doen als u andere plaatsen heeft waar lucht uw huis infiltreert.

Plafonds

Afhankelijk van de indeling van uw huis zijn er een paar belangrijke punten waarmee u rekening moet houden als u het plafond inspecteert:

 • Als u verwarmingsopeningen in het plafond van een of meer kamers heeft gemonteerd, controleer dan de luchtstroom en zorg ervoor dat het rooster goed op zijn plaats zit.
 • Vergeet niet de ruimte rond aan het plafond gemonteerde verlichtingsarmaturen (zie het gedeelte over stopcontacten hierboven) en plafondventilatoren te onderzoeken.
 • Als je een zolder hebt, controleer dan het luik op gaten; warme lucht zal door alle openingen naar de zolder stijgen en een van de minst gebruikte kamers in elk huis verwarmen.

Veel woningen hebben onvoldoende zolderisolatie, wat tot aanzienlijk energieverlies kan leiden. Dus zelfs als het een “vergeten ruimte” is, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw zolder goed geïsoleerd is voor een comfortabeler huis en een lagere energierekening.

REenergizeCO is uw partner in energieoplossingen

BESTE EN GOEDKOOPSTE PRIJSVERGELIJKER - PRODUCTEN VERGELIJKEN EN MAKKELIJK OVERSTAPPEN
Logo
Vergelijk items
 • Totaal (0)
Vergelijken
0